Skip to content
Om ljusen

om ljusen

Det är en speciell känsla att tända ett Meraleva-ljus. Ljuset genomsyras av bra energi från den långa länk av människors goda vilja och hjälpande händer, från alla som varit med och skänkt ljusstumpar, samlat, burit och samordnat, via oss vid tillverkningen och ända fram till dig som köpare och användare av ljusen.

Alla ljus är speciella och unika eftersom hela tillverkningsprocessen är ett hantverk från början till slut. Lika unika är alla ni ljussamlare, ljusskänkare, ljusbärare och ljusköpare. Tack för att ni vill vara med och arbeta för en bättre miljö, ett mer hållbart levnadssätt och för barn med cancer.

Charmen med levande ljus

En levande låga ger så mycket av det som är viktigt för oss människor: ljus, värme, lugn, trygghet och hopp. Det finns inget som så fort och lätt skapar en mysig stämning eller höjer energin i ett rum som ett levande ljus.

Charmen och glädjen med ett levande ljus, är att det är just – levande. Värmen och känslan från den öppna lågan är inget som går att ersätta på konstgjord väg.

Brinner, rinner, fladdrar?

Ett Meraleva-ljus rinner inte om förutsättningarna i rummet är rätt men det finns många olika faktorer som kan påverka hur ett ljus uppför sig. Levande ljus är känsliga för olika situationer.

Placera därför ljuset där det står fritt från alla typer av drag. Drag kan komma från exempelvis ett öppet fönster/dörr, kallras från en vindstrappa/otätt fönster, värme från ett element eller förbipasserande människor. Tecken på drag i rummet är en fladdrande ljuslåga, att ljuset rinner eller att brinntiden förkortas.

Undvik också att ställa ljus närmare än ca 10 cm för att de inte skall påverka varandra.

Miljövänliga ljus med pant

Spara stumpar och ljusrester från dina Meraleva-ljus. Du får tillbaka motsvarande vikt i nya ljus nästa gång du handlar hos oss.

Fakta om Meraleva-ljusen
• handgjorda
• 100% återvunnen stearin
• doftfria
• genomfärgade

Vi önskar dig många mysiga stunder med ditt Meraleva-ljus.

Om ljusen
Om ljusen
Om ljusen
Om ljusen
Om ljusen
Om ljusen

Vår tanke om ljustillverkning

Vi förespråkar att enbart ljus av rent stearin eldas inomhus eftersom stearin har en mycket renare förbränning än paraffin. Hos oss blir stumpar av stearin till nya ljus för inomhusbruk medan stumpar av paraffin blir till marschaller för utomhusbruk.

FAKTA

Levande ljus kallas ofta för stearinljus trots att ljuset kanske inte innehåller något stearin alls. Istället kanske det består av 100% paraffin. Gemene man har ganska dålig koll på vad det levande ljuset består av.

Vad är det då för skillnad på stearin- och paraffinljus?

Stearinljus – Ett stearinljus är ogenomskinligt, hårt och ger en “torr” känsla när du tar i det. Ett stearinljus förblir rakt även som det står i ett soligt fönster.

Paraffinljus – Ett paraffinljus har ofta en genomskinlig känsla och känns fett när du tar i det. Ett paraffinljus som står i solen böjer sig lätt eftersom det har en lägre smältpunkt än ett ljus gjort av stearin.

Stearin – Stearin består av en blandning av två olika syror – palmitinsyra och stearinsyra. Stearinsyra är en mättad fettsyra som finns i nästan allt fett, mest i mangosmör, kokosfett, kakaosmör, sheasmör, talg och ister. Palmitinsyra är en mättad fettsyra som finns i människokroppen, palmolja, smör, ost, mjölk, kött m.m.

Paraffin – Paraffin är en biprodukt från oljeindustrin.

Miljöpolicy

  • Vi satsar på hållbarhet genom tillverkning av ljus som inte lämnar något avfall efter sig. Vi tar avstånd från ljusbehållare av aluminium, plast eller glas.
  • Alla våra produkter kan återvinnas till 100%.
  • Ljusrester från våra ljus kan pantas och återvinnas till nya ljus.

Ljusa tips & idéer till din mejl

Ta del av tips och information om hur du bäst använder dina ljus