Om ljusen

Det är en speciell känsla att tända ett Meraleva-ljus. Ljuset genomsyras av bra energi från den långa länk av människors goda vilja och hjälpande händer, från alla som varit med och skänkt ljusstumpar, samlat, burit och samordnat, via oss vid tillverkningen och ända fram till dig som köpare och användare av ljusen. 

Alla ljus är speciella och unika eftersom hela tillverkningsprocessen är ett hantverk från början till slut. Lika unika är alla ni ljussamlare, ljusskänkare, ljusbärare och ljusköpare. Tack för att ni vill vara med och arbeta för en bättre miljö, ett mer hållbart sätt att leva och för barn med cancer.   

Charmen med levande ljus

En levande låga ger så mycket av det som är viktigt för oss människor i form av ljus, värme, lugn, trygghet och hopp. Det finns inget som så fort och lätt skapar en mysig stämning eller höjer energin i ett rum som ett levande ljus.

Charmen och glädjen med ett levande ljus, är att det är just - levande. Liksom allt annat levande, behöver ett levande ljus kärlek och omvårdad för att brinna fint och säkert. Därför är det viktigt var och hur du placerar dina ljus, att du trimmar veken och låter ljuset brinna en längre stund (blockljus). Då kommer du att ha glädje av ljuset ända tills dess det slocknar av sig själv och du kan lägga resterna i ljusåtervinningen.

Det är säkrast att bara använda ljusstakar och ljusfat i brandsäkra material såsom metall, glas och keramik. Undvik att placera ljuset i drag oavsett om draget kommer från ett fönster, en dörr eller från förbipasserande människor. Tecken på drag i rummet är en fladdrande ljuslåga, att ljuset rinner och att brinntiden förkortas. Undvik också att ställa ljus närmare än ca 7 cm för att de inte skall påverka varandra. 

 

SKÖTSELRÅD  

 • Klipp av veken med jämna mellanrum (ca 1 cm kvar) så att lågan inte blir för hög och osar
 • Låt blockljus brinna minst en timma varje gång du tänder det för att undvika att en grop bildas i mitten 
 • Placera ljus med minst 7 cm avstånd för att det inte skall påverkas av andra ljus 
 • Undvik att ställa ljuset i drag från fönster eller där människor passerar för att minska risken att ljuset rinner eller brinner ojämnt
 • När ljuset brunnit ner, lägg resterna till återvinning så blir det ett bidrag till ännu ett ljus

 

Fakta om meraleva-ljusen

 • Ljusen är helt handgjorda
 • Ljusen för inomhusbruk är tillverkade av 100% återvunnen stearin
 • Ljusen är doftfria
 • Ljusen är helt genomfärgade
 • Ljusen brinner med en hög och klar låga
 • Allt material som lämnas in sorteras och återanvänds till olika sorters ljus; stearin för inomhusbruk och paraffin för utomhusbruk

  

Vi önskar dig många mysiga stunder med ditt Meraleva-ljus.  

Tanken

Oavsett om du är vegetarian och vanligtvis undviker ljus tillverkade av animaliskt fett (talg och ister), är djurrättsaktivist eller miljömedveten i största allmänhet, så vill vi att du skall känna dig nöjd med ljusen från oss. 

I vårt arbete med enbart insamlat material är det omöjligt att veta något om råvarans ursprung. Om stearinet är tillverkat av animaliskt eller vegetabiliskt fett (eller kanske en blandning av båda). Vi kan inte heller veta om det vegetabiliska fettet kommer från certifierade odlingar eller exakt vilken mineralolja paraffinet innehåller. Men - vi låter inte det hindra oss från att göra det bästa vi kan för en bättre miljö och ett mer hållbart sätt att leva. 

En viktig markering för oss är att skilja på om ljusen skall användas inomhus eller utomhus. Efter noggrann sortering går allt stearin till tillverkningen av inomhusljus medan allt paraffin går till ljus för utomhusbruk. 

Stearinet har en renare förbränning, därför rekommenderar vi ljus av 100% stearin för inomhusbruk. Däremot fungerar paraffinet utmärkt för marschaller och lyktor som skall stå utomhus. 

Fakta

Levande ljus kallas ofta för stearinljus trots att ljuset kanske inte innehåller något stearin alls. Förr tillverkades levande ljus av bivax och talg men moderna ljus tillverkas oftast av en blandning av stearin och paraffin.

Vad är det då för skillnad på stearinljus och paraffinljus?

Stearin

Stearin består av en blandning av två olika syror  - palmitinsyra och stearinsyra. 

Stearinsyra är en mättad fettsyra som finns i nästan allt fett, mest i mangosmör, kokosfett, kakaosmör, sheasmör, talg och ister. 

Palmitinsyra är en mättad fettsyra som finns i människokroppen, palmolja, smör, ost, mjölk, kött m.m. 

Ett stearinljus är ogenomskinligt, hårt och ger en "torr" känsla när du tar i det. 

Paraffin

Paraffin är en biprodukt från oljeindustrin. Ett paraffinljus som står i solen böjer sig lätt eftersom det har en lägre smältpunkt än ett ljus gjort av stearin. 

Ett paraffinljus har ofta en genomskinlig känsla och känns fett när du tar i det. 

Meraleva

Att: Susanna Utbult

Sockenvägen 1

475 31 Öckerö, Sverige

Tel. 070-450 57 14

Meraleva Barncancerförening